A bárányhimlőről

 

A gyermek először csak pár napig nem érzi jól magát, lázas, folyik az orra, kicsit köhög. Azután egyik reggel arra ébredsz, hogy a tele van kiütésekkel, és rájössz hogy bárányhimlős.

 

A bárányhimlő gyakori, de igen fertőző, cseppfertőzéssel terjedő vírus (a herpeszvírusok családjába tartozó varicella zoster), mely elsősorban gyermekeket fertőz. Köhögés, tüsszentés során a levegőben terjed, de elkapható a fertőzött gyermek érintésével is. A bárányhimlős esetek több mint 90%-a 12 évesnél fiatalabb korban történik. Aki átesik a betegségen, életre szóló immunitást szerez, később nem lesz újra bárányhimlős.

 

A fertőződés után kb. 2-3 hét a lappangási idő, az első tünetek megjelenése előtt. A bárányhimlő enyhe lázzal kezdődik, a legjellemzőbb tünet a viszkető-, hólyagos kiütések a teljes testfelületen, ami pár nap elteltével pörkösödni kezd, majd leválik. Az első kiütések, hólyagok jellemzően a melkason és az arcon jelennek meg, majd elterjednek a teljes testfelületen. Egyes esetekben ezek, a fülben, szájban és szemhéjakon is jelentkezhetnek. A kiütések hullámokban jelennek meg. Az első kiütések már pörkösödhetnek, mikor újabbak még megjelennek. Míg a tünetek csak pár napig jelentkeznek, mintegy 10-14 nap szükséges a pörkösödés folyamatához, miután a gyermek már nem fertőz. A viszkető hólyagok folyamatos vakargatása, utat nyithat a bakteriális felülfertőzéseknek, melyek életre szóló hegeket okozhatnak.

 

A bárányhimlő általában különösebb komplikációk nélkül lezajlik. Bármennyire is kellemetlen a gyermeknek a viszketés, sok pihenéssel hamar átesnek rajta (mint egy megfázásos, illetve influenzas betegség esetén).

 

Felnőttek esetén a betegség súlyosabb, és tüdőgyulladás is kísérheti. Ha felnőtként úgy érzi bárányhimlővel fertőződött, javasolt felkeresni háziorvosát.

 

Kezelje gyermekét már a bárányhimlő első napjától a PoxClin hűsítő habbal – enyhíti a viszketést, segít megelőzni a maradandó hegek kialakulását.