A bárányhimlő fertőző

A bárányhimlő erősen fertőző betegség, így a beteg gyermeket ne vigyük a nyilvános-, illetve közösségi helyekre, pl. játszóház, bölcsöde, óvoda, iskola.

Ha a gyermek elkapja a bárányhimlőt, értesítse róla a játszóházat, bölcsödét, óvodát, illetve iskolát ahova a gyermek jár, és maradjon otthon, amíg minden kiütés nem pörkösödött, és így már nem fertőző. Ez általában az első pötty megjelenésétől kb. 1 hét alatt lezajlik. Egyes óvodáknak, iskoláknak külön szabályaik lehetnek ilyen esetekre, ezért beszéljen a gyermek óvónőjével, tanítójával, mielőtt ismét a közösségbe engedi.

 

Játszótér, uszoda, egyébb nyilvános helyek

Míg a gyermek bárányhimlős, próbálja meg elkerülni a nyilvános helyeket, ahol mások elkaphatják a vírust. Ez felnőttek esetében igen veszélyes lehet, ha terhes, vagy gyenge az immunrendszere. A bárányhimlős gyermeket ne vigye játszótérre, illetve egyéb nyilvános helyre, amíg minden kiütés nem pörkösödött, és így már nem fertőző. Ez általában az első pötty megjelenésétől kb. 1 hét alatt lezajlik.

Ha a bárányhimlő alatt mégis elviszi játszótérre, vagy egyébb nyilvános helyre a beteg gyermeket, hívja fel a többi felnőtt figyelmét, hogy a gyermek bárányhimlős, és valószínüleg még fertőző. Nem minden szülő örül ennek.

 

Strand/Úszoda/Sport

A bárányhimlő erősen fertőző betegség, így a beteg gyermeket ne vigyük a uszodába / strandra, illetve olyan helyre sportolni, ahol másokkal érintkezhet, és mások elkaphatják a vírust. Ez felnőttek esetében igen veszélyes lehet, ha terhes, vagy gyenge az immunrendszere. Egészen addig, amíg minden kiütés nem pörkösödött, és így már nem fertőző. Ez általában az első pötty megjelenésétől kb. 1 hét alatt lezajlik. A vízben felpuhulhatnak a pörkök, ez intenzív viszketést okoz. Ha a pörköket elvakarják, maradandó hegeket okozhat.

 

Fürdés / zuhanyzás

A bárányhimlős gyermek lehetőleg rövid ideig fürödjön, zuhanyozzon. A bárányhimlős gyermekeknél a langyos, vagy hideg fürdő, átmenetileg csillapíthatja a viszketést. A túl meleg vizes fürdő viszont erősítheti a viszketést. Ne fürdesse hosszú ideig a bárányhimlős gyermeket. A fürdés / zuhanyzás után a tölülközővel ne dörzsölje a gyermeket, csak itassa fel a nedvességet. A dörzsöléssel a pörkök leeshetnek, ez maradandó hegeket okozhat.

 

Repülés

A bárányhimlő erősen fertőző betegség, így a beteg gyermeket nem engedik repülőre szállni, amíg minden kiütés nem pörkösödött, és így már nem fertőző. A virus bekerülhet a repülőgép légkondicionáló berendezésébe, és ott hosszú ideig fertőző lehet. Ez felnőttek esetében igen veszélyes lehet, ha terhes, vagy gyenge az immunrendszere. Általában szükséges lehet az orvosi igazolás, hogy a gyermek már nem fertőző. A külömböző légitársaságoknak eltérő szabályaik vannak ilyen esetekre, érdemes előre tájékozódni. Ha a gyermek betegsége közben tervez utazást, érdeklődjön előre utasbiztosítójánál, hogy a biztosítása ilyen esetben is fedezi az esetleges gyógykezelések, meghosszabbított tartozkodás, illetve lemondás költségét is.

 

Kórházlátogatás

Bárányhimlős gyermekek csak a kórház előzetes engedélyével látogathatnak beteget a kórházban.

 

Terhesség

A legtöbb nő gyermekkorában átesett a bárányhimlőn, így szervezete ellenálló a fertőzéssel szemben. Ennek ellenére a terhes nők egy kis százaléka elkapja a bárányhimlőt, ami komplikációkat okozhat a magzatnak, illetve a várandós anyának. A várandós anya megfertőződése esetén megvan az esélye a magzati varicella szindrómának is, ami súlyos magzatkárosodást okozhat. A magzati varicella szindróma veszélyeiről bővebb felvilágosításért forduljon a nőgyógyászához, illetve a szülészorvosához, mivel a szindróma a terhesség egyes szakaszaiban különböző kockázatokat hordoz. Ha a terhesség alatt felmerül a gyanuja, hogy a bárányhimlő vírusával fertőződött, haladéktalanul forduljon nőgyógyászához, illetve a szülészorvosához.

 

Újszülöttek és csecsemők

A bárányhimlő fertőzésen átesettek általában élethosszig tartó védettséget szereznek. Az újszülöttek, és a csecsemők általában nem fogékonyak a bárányhimlőre, ha az édesanya gyermekkorában átesett a betegségen. Az antitest a méhlepényen keresztül eljut a magzathoz már méhen belül, a kicsi további védettséget szerez az anyatejen keresztül. Ha a kicsi élete első 6 hónapjában mégis átesik a betegségen, nagy a valószínűsége, hogy a szervezete még nem tud elég  antitestet termelni ahhoz, hogy egész életre szóló védettséget szerezzen, így a későbbiekben még ismét elkaphatja a betegséget.

 

Kezelje gyermekét már a bárányhimlő első napjától a PoxClin hűsítő habbal – enyhíti a viszketést, segít megelőzni a maradandó hegek kialakulását.