Gyakori kérdések

A megfertőződés időpontjától, az első tünetek jelentkezéséig kb. 2 hét lappangási idő tellik el. A bárányhimlő enyhe lázzal kezdődik, majd megjelennek a testen a viszkető hólyagos kiütések Ezek pár nap után pörkösödni kezdenek, majd leválnak. A kiütések hullámokban jelennek meg. Az első kiütések már pörkösödhetnek, mikor újabbak még megjelennek. Míg a tünetek csak pár napig jelentkeznek, mintegy 10-14 nap szükséges a pörkösödés folyamatához, miután a gyermek már nem fertőz.

Egyszeri megfertőződés általában élethosszig tartó immunitást biztosít a betegséggel szemben. Viszont aki csecsemőként még 6 hónapos kor előtt esik át a betegségen, valószínüleg későbbi élete során ismét megfertőződhet.

A bárányhimlő bár közönséges, de nagyon fertőző, cseppfertőzéssel terjedő virus (varicella zoster, a herpesviridae család tagja) általában gyermekeket betegít meg. Köhögés, tüsszentés során cseppfertőzéssel, vagy beteg gyermek érintésével közvetlenül fertőz.

Igen, a bárányhimlő megelőzésáre már létezik védőoltás, bár nem minden országban egyformán elérhető. Egyes országokban a teljes lakosságot oltják bárányhimlő ellen, míg másutt, pl. 2019. január 1-től Magyarországon is, csecsemőkorban kötelező oltás (15 hónaposan, majd 19 hónaposan ismételve). Ha idősebb gyermeket, vagy felnőttet szeretne oltatni, Magyarországon erre is van lehetőség, ez esetben forduljon házi gyermekorvos, illetve háziorvosához. Fontos tudni, hogy a bárányhimlő általában komplikációk nélkül lezajlik, és nem életveszélyes betegség.

A PoxClin 2QR, bioaktív baktérium blokkoló hatású összetevőt tartalmaz. A 2QR a káros baktériumok blokkolásával elősegíti a gyermek bőrének természetes barrier funkcióját. Ez a bacterium blokkoló összetevő az Aloe Barbadensis növényből nyert bio-polymer. Blokkolja a környezetből bekerülő káros baktériumokat, így segít megvédeni a bőrt a felülfertőzésektől. Ellentétben az antibiotikumokkal és a fertőtlenítőszerekkel, ez telesen természetes folyamat, és nem tartalmaz toxikus anyagokat.

Igen, a készítményt használhatják felnőttek is. Fontos, hogy ha felnőttként betegszik meg bárányhimlőben, minden esetben forduljon háziorvosához, főképp ha várandós, vagy gyenge az immunrendszere! A felnőttek esetében súlyosabb mellékhatásokkal járhat a fertőzés, mint a gyermekeknél, a tüdőgyulladás sem kizárt. Igen, a készítményt használhatják felnőttek is. Fontos, hogy ha felnőttként betegszik meg bárányhimlőben, minden esetben forduljon háziorvosához, főképp ha várandós, vagy gyenge az immunrendszere! A felnőttek esetében súlyosabb mellékhatásokkal járhat a fertőzés, mint a gyermekeknél, a tüdőgyulladás sem kizárt. 

Ha a gyermek elkapja a bárányhimlőt, értesítse róla a játszóházat, bölcsödét, óvodát, illetve iskolát ahova a gyermek jár, és maradjon otthon, amíg minden kiütés nem pörkösödött, és így már nem fertőző. Ez általában az első pötty megjelenésétől kb. 1 hét alatt lezajlik. Egyes óvodáknak, iskoláknak külön szabályaik lehetnek ilyen esetekre, ezért beszéljen a gyermek óvónőjével, tanítójával, mielőtt ismét a közösségbe engedi.

Míg a gyermek bárányhimlős, próbálja meg elkerülni a nyilvános helyeket, ahol mások elkaphatják a vírust. Ez felnőttek esetében igen veszélyes lehet, ha terhes, vagy gyenge az immunrendszere. A bárányhimlős gyermeket ne vigye játszótérre, illetve egyéb nyilvános helyre, amíg minden kiütés nem pörkösödött, és így már nem fertőző. Ez általában az első pötty megjelenésétől kb. 1 hét alatt lezajlik. Ha a bárányhimlő alatt mégis elviszi játszótérre, vagy egyébb nyilvános helyre a beteg gyermeket, hívja fel a többi felnőtt figyelmét, hogy a gyermek bárányhimlős, és valószínüleg még fertőző. Nem minden szülő örül ennek.

A bárányhimlő erősen fertőző betegség, így a beteg gyermeket ne vigyük a uszodába / strandra, illetve olyan helyre sportolni, ahol másokkal érintkezhet, és mások elkaphatják a vírust. Ez felnőttek esetében igen veszélyes lehet, ha terhes, vagy gyenge az immunrendszere. Egészen addig, amíg minden kiütés nem pörkösödött, és így már nem fertőző. Ez általában az első pötty megjelenésétől kb. 1 hét alatt lezajlik. A vízben felpuhulhatnak a pörkök, ez intenzív viszketést okoz. Ha a pörköket elvakarják, maradandó hegeket okozhat.

A bárányhimlő erősen fertőző betegség, így a beteg gyermeket nem engedik repülőre szállni, amíg minden kiütés nem pörkösödött, és így már nem fertőző. A virus bekerülhet a repülőgép légkondicionáló berendezésébe, és ott hosszú ideig fertőző lehet. Ez felnőttek esetében igen veszélyes lehet, ha terhes, vagy gyenge az immunrendszere. Általában szükséges lehet az orvosi igazolás, hogy a gyermek már nem fertőző. A külömböző légitársaságoknak eltérő szabályaik vannak ilyen esetekre, érdemes előre tájékozódni. Ha a gyermek betegsége közben tervez utazást, érdeklődjön előre utasbiztosítójánál, hogy a biztosítása ilyen esetben is fedezi az esetleges gyógykezelések, meghosszabbított tartozkodás, illetve lemondás költségét is.

Bárányhimlős gyermekek csak a kórház előzetes engedélyével látogathatnak beteget a kórházban.

A legtöbb nő gyermekkorában átesett a bárányhimlőn, így szervezete ellenálló a fertőzéssel szemben. Ennek ellenére a terhes nők egy kis százaléka elkapja a bárányhimlőt, ami komplikációkat okozhat a magzatnak, illetve a várandós anyának. A várandós anya megfertőződése esetén megvan az esélye a magzati varicella szindrómának is, ami súlyos magzatkárosodást okozhat. A magzati varicella szindróma veszélyeiről bővebb felvilágosításért forduljon a nőgyógyászához, illetve a szülészorvosához, mivel a szindróma a terhesség egyes szakaszaiban különböző kockázatokat hordoz. Ha a terhesség alatt felmerül a gyanuja, hogy a bárányhimlő vírusával fertőződött, haladéktalanul forduljon nőgyógyászához, illetve a szülészorvosához.

 

A bárányhimlős gyermek bore különösen könnyen sérül. Az erős napsütés tovább fokozza az érzékenységet, ezért ne menjen napra a bárányhimlős gyermek.

A bárányhimlős gyermek lehetőleg rövid ideig fürödjön, zuhanyozzon. A bárányhimlős gyermekeknél a langyos, vagy hideg fürdő, átmenetileg csillapíthatja a viszketést. A túl meleg vizes fürdő viszont erősítheti a viszketést. Ne fürdesse hosszú ideig a bárányhimlős gyermeket. A fürdés / zuhanyzás után a tölülközővel ne dörzsölje a gyermeket, csak itassa fel a nedvességet. A dörzsöléssel a pörkök leeshetnek, ez maradandó hegeket okozhat.